White Steeple Gallery

This is the construction document set for the entry addition. Download the full pdf set here.

This is the construction document set for the entry addition. Download the full pdf set here.

This is the construction document set for the entry addition. Download the full pdf set here.

This is the construction document set for the entry addition. Download the full pdf set here.

Section and Interior Elevation views of the balcony addition.

The White Steeple Gallery is an art and performance space in a historic church building in Silverton, Oregon. I worked on two small additions on this building. The first was an added balcony above the front doors. While the balcony is primarily utilitarian, serving as a catwalk for sound and lighting equipment and as access to the attic, it was carefully designed to blend with the existing details, and it creates a striking visual element in the gallery space.

The second addition was a covered entry space into the basement. The existing entry was simply a tacked-on shed roof and required navigating a tight corner to get in and out. The new entry is much more open and is more in keeping with the historic details of the building.